Eger leghangulatosabb bioboltja

Cikekk, érdekességek

A természet tudja mi jó nekünk. A csecsemő táplálására a legideálisabb az anyatej. Semmilyen tápszer nem képes pótolni azt tökéletesen. Ugyanúgy van ez a mesterségesen előállított vitaminkészítményekkel. Semmilyen vegyi üzemben előállított vitaminkapszula nem tudja leutánozni a természetes szükségletet. Kerüljenek bármennyibe és állítsák róluk az őket gyártók az ellenkezőjét.

Sokan tudjuk, hogy a méhek nem csak aranyos színűek, hanem tényleg aranyat is érnek. Az általuk előállított termékekkel rengeteg problémán lehet segíteni. Tapasztalataim során a legtöbb ember tudja ezt és nagyra becsüli őket, de sok  félreértés adódik a használatukat illetően.


A méhek által gyűjtött és előállított termékek: méz, méhpempő, virágpor, propolisz, méhkenyér, méhméreg, viasz és lépesméz. A mézet mindenki ismeri. Nagyon jó szénhidrát forrás. 85 %-ban tartalmaz azonnal felszívódó gyümölcs-és szőlőcukrokat. A szervezetben megtalálható 24 ásványi elem közül 22 megtalálható a mézben. Enzimek és szerves savak segítik a fontos anyagok szervezetbe való beépülését.

A Duna-parti település egyik eldugott szegletében búvik meg egy kis üzem. Távolról, de még közelről is szinte jellegtelen. A rendezett, hólepte udvaron néhány autó. A telep, a terület gondozott és csendes. Semmi felhajtás...

Az ünnepek közeledtével itt van a nagy evések időszaka is. Enni jó dolog, és nincs is annál kedvesebb formája a családi összejövetelnek, mint a gazdagon terített asztal mellett együtt elfogyasztott ebéd vagy vacsora.

Ilyenkor hajlamos az ember túl sokat és túl gyakran enni, ami elkerülhetetlenül testsúly növekedéssel jár. Mondják, a magyar konyha nem túl egészséges. Higgyék el, a világ más táján is vannak kalóriadús, igen jóízű eledelek. Inkább a mennyiséggel van baj, hiszen bármit is eszik az ember, ha nem eszik belőle túl sokat, nem terheli a gyomrát, nem hízik tőle.

Gyógynövények segítségével gyorsíthatunk és könnyíthetünk a táplálék felszívódásán. A puffadás elkerülhető az emésztést elősegítő gyógyteákkal: az aranyvesszőfű, a mezei katáng, mindegyikmentaféle, az ezerjófű, mind-mind használhatók erre a célra. Minden olyan táplálék is segíti emésztésünket, mely keserű ízű: az endívia, a cikória, a rukkola. Gyuri bácsi Ebéd utáni teájából étkezés után kell meginni egy-egy csészével, hogy elkerüljük a gyomorrontást, a puffadást, a rossz emésztésből adódó kellemetlen telítettség érzést.

Akinek számolnia kell a kalóriákat, annak sajnos még nehezebb a helyzete. Az viszont nem igaz, hogy a cukorbetegek nem ehetnek semmi finomat! Teljes kiőrlésű gabonákból, nyírfacukorral, vagy akár cukor nélkül is készülhetnek finom sütemények. Legutóbb cukormentes születésnapi tortátkellett készítenem egy első születésnapját ünneplő ifjú hölgynek, ő ugyanis még soha nem kapott cukros ételt. A torta finom volt, és nemcsak ő, de minden vendég jóízűen evett belőle. Ajánlom mindenkinek, aki egészségesen, cukormentesen szeretne ünnepelni. Íme a recept:

Áfonyás banántorta
Összekeverünk egy csésze zabpelyhet, 1 ¼ csésze teljes kiőrlésű lisztet, 1 teáskanál szódabikarbónát, 2 teáskanál sütőport, 2 és fél teáskanál fahéjat, egy csipet sót. Hozzáadunk 4 pépesre tört banánt, fél csésze olvasztott vajat, fél csésze nyers áfonyát, 4 tojást, ¾ csésze almalé koncentrátumot (én addig forraltam a bolti almalevet, míg elpárolgott a víz belőle és be nem sűrűsödött, így édesebb lett). 180 fokon kell sütni kb. 50 percig. Bevonat nélkül is nagyon finom, de lehet rá krémet tenni: 200 gr krémsajtot összekeverünk ¼ teáskanál vaníliával és 2 és fél evőkanál besűrített almalével, a tortára kenjük, hűtjük. Ezt a süteményt akár a tea mellé is eszegethetjük, ebéd után.

Lopes-Szabó Zsuzsa, fitoterapeuta

Ne menjünk az őserdőbe!..

Hiszen a közelünkben is megteremnek azok a növények, melyek fogyasztásával fokozhatjuk szervezetünk ellenállóképességét.

A homoktövis valóságos vitaminbomba

 Az antioxidáns tartalma igen magas.Késlelteti a szervezet öregedését.homoktövis
Kiemelkedő a C-vitamin tartalma, mely a citrom C-vitamin tartalmának a tízszerese! A hazai gyümölcsbokrok közül a homoktövis bogyója tartalmazza a legtöbb C-vitamint (500-900mg/100g). Ezen felül gazdag A-, B1-, B2-, B6-, B8-, B9-, K-, P-, PP- és E-vitaminban. E-vitamin hatóanyagtartalma 202.9 mg/100 g gyümölcs, ez magasabb mint a búza, kukorica és szójabab E-vitamin tatalma. Az olajában nagy mennyiségben mutatható ki alfa-linolénsav (omega-3).
A homoktövis védi és erősíti az immunrendszert.

Jó szolgálatot tesz influenzajárvány idején. Kitűnő gyulladáscsökkentő

A homoktövisből készítenek gyümölcsleveket, koncent-rátumokat, teákat. A magjából készült olaj antibakteriális hatása révén jól használható torok és mandulagyulladás esetén. Fájdalomcsillapító hatásuk hasonló az aszpirinéhez.

A csipkebogyó

Enyhe vízhajtó. Szabályozza az erek áteresztő képességét, erősíti az érfalakat, ezáltal gyorsítja a véráramot. Ennél fogva érszűkület, érelmeszesedés megelőzésére, kezelésére használható. B, C és K vitamin található benne.csipkebogyó
A termésében, a csipkebogyóban sok C-vitamin van, egy kicsi bogyóban több, mint egy nagy citromban! Ezért nem szabad forrázni. Fontos téli vitaminforrás a nátha megelőzésére.
A csipkehús kedvezően hat a cukorbetegségre, jó emésztésjavító.Immunerősítő hatása van, különösen ajánljuk stresszoldásra, dohányosoknak pedig azért, mert a dohányzás sok C-vitamint von el a szervezetből. Nyugtatja az idegeket, általános erősítő hatása van. Magas C-vitamin tartalma miatt a II. világháború alatt a brit kormány gyűjtette a lakosság C-vitamin szükségletének fedezése céljából.
Felhasználása
Gyógytea: Készítéséhez egy csapott evőkanálnyi csipke-bogyót vagy csipkehúst 3-4 óráig hideg vízben áztatunk, majd hidegen vagy langyosra melegítve megisszuk. Forralni, forrázni nem szabad. Napi 2-3 csészével is fogyaszthatunk belőle.
Mindkét növény használatával sokat segíthet testi és szellemi erejének megőrzésében, visszanyerésében.


Dr Korózs Erika
Gyógyszerész,
természetgyógyász,fitoterapeuta



tehetünk különböző magliszteket.

A kókuszliszt alacsony emészthető szénhidráttartalommal bír, sok rostot tartalmaz. A búzához hasonló állagú, finom aromájú. Hipoallergén.

A gesztenyeliszt alacsony kalóriájú, magas rosttartalmú. Cukorbetegeknek is bátran ajánlható.

A szezámmagliszt is  magas fehérjetartalmú, sok ásványi anyagot, kalciumot, magnéziumot, vasat tartalmaz. Búzaliszt helyettesítő lehet.

A lenmagliszt tisztítja a szervezetet. Fitoösztrogéneket  tartalmaz. Rákmegelőző és vérzsír normalizáló hatása van.

A karácsonyi süteményeket egészségesebbé tehetjük ezek felhasználásával.

Megfázás esetén

Ugye járt már úgy, hogy egy egyszerű torokfájással egybekötött nátha után még hetekig köhögött és betegnek érezte magát?

Pedig akár két nap alatt is meggyógyulhatunk …. 

Amikor a betegség első tüneteit  észleljük azonnal vegyünk a szánkba (lehetőleg éhgyomorra) egy evőkanál echinácea tinktúrát (a tinktúra a leghatásosabb). Tartsuk a  szánkban  ameddig csak bírjuk. Lenyelés után ne együnk és igyunk egy fél órán keresztül. Ismételjük naponta háromszor. 

Közben készítsük el a gyógytea keverékünket. Keverjünk össze apróbojtorjánt (a legjobb gyulladáscsökkentő torokra), utifüvet,  kakukkfüvet, mályvát és bodzát és legalább három nagy csészével igyunk belőle naponta.

Mindig frissen  készítsük  és ne használjunk fém eszközöket. A legjobb a szűrős nagy méretű porcelánbögre.

A tea és az  echinácea  között szopogassunk propolisz tablettát.

Az orrunkat sós vízzel vagy sós orrcseppel gyógyítsuk. Nagyon jó az illóolajokat tartalmazó orrkenőcs is, a sós víz mellé. Sós vízzel gargarizáljunk is, amennyiszer csak tudunk.

Ha mindezt megtesszük  úgy múlik el a betegség, hogy nem marad vissza köhögés és az immunrendszerünk is erősödik.

A teakeveréken változtathatunk személyre szabottan.

Jó tanácsokkal várjuk a   Dió Gyógyfűszertárban.

Dr Korózs Erika

Fitoterapeuta , természetgyógyász, szakgyógyszerész