Eger leghangulatosabb bioboltja

Ne menjünk az őserdőbe!..

Hiszen a közelünkben is megteremnek azok a növények, melyek fogyasztásával fokozhatjuk szervezetünk ellenállóképességét.

A homoktövis valóságos vitaminbomba

 Az antioxidáns tartalma igen magas.Késlelteti a szervezet öregedését.homoktövis
Kiemelkedő a C-vitamin tartalma, mely a citrom C-vitamin tartalmának a tízszerese! A hazai gyümölcsbokrok közül a homoktövis bogyója tartalmazza a legtöbb C-vitamint (500-900mg/100g). Ezen felül gazdag A-, B1-, B2-, B6-, B8-, B9-, K-, P-, PP- és E-vitaminban. E-vitamin hatóanyagtartalma 202.9 mg/100 g gyümölcs, ez magasabb mint a búza, kukorica és szójabab E-vitamin tatalma. Az olajában nagy mennyiségben mutatható ki alfa-linolénsav (omega-3).
A homoktövis védi és erősíti az immunrendszert.

Jó szolgálatot tesz influenzajárvány idején. Kitűnő gyulladáscsökkentő

A homoktövisből készítenek gyümölcsleveket, koncent-rátumokat, teákat. A magjából készült olaj antibakteriális hatása révén jól használható torok és mandulagyulladás esetén. Fájdalomcsillapító hatásuk hasonló az aszpirinéhez.

A csipkebogyó

Enyhe vízhajtó. Szabályozza az erek áteresztő képességét, erősíti az érfalakat, ezáltal gyorsítja a véráramot. Ennél fogva érszűkület, érelmeszesedés megelőzésére, kezelésére használható. B, C és K vitamin található benne.csipkebogyó
A termésében, a csipkebogyóban sok C-vitamin van, egy kicsi bogyóban több, mint egy nagy citromban! Ezért nem szabad forrázni. Fontos téli vitaminforrás a nátha megelőzésére.
A csipkehús kedvezően hat a cukorbetegségre, jó emésztésjavító.Immunerősítő hatása van, különösen ajánljuk stresszoldásra, dohányosoknak pedig azért, mert a dohányzás sok C-vitamint von el a szervezetből. Nyugtatja az idegeket, általános erősítő hatása van. Magas C-vitamin tartalma miatt a II. világháború alatt a brit kormány gyűjtette a lakosság C-vitamin szükségletének fedezése céljából.
Felhasználása
Gyógytea: Készítéséhez egy csapott evőkanálnyi csipke-bogyót vagy csipkehúst 3-4 óráig hideg vízben áztatunk, majd hidegen vagy langyosra melegítve megisszuk. Forralni, forrázni nem szabad. Napi 2-3 csészével is fogyaszthatunk belőle.
Mindkét növény használatával sokat segíthet testi és szellemi erejének megőrzésében, visszanyerésében.


Dr Korózs Erika
Gyógyszerész,
természetgyógyász,fitoterapeuta