Eger leghangulatosabb bioboltja

A formája miatt embergyökérnek is nevezett ginsenget nagyjából ötezer éve ismerik és alkalmazzák Kínában, elsősorban a libidó csökkenésének kúrálására. A nyugati orvostudomány a 16. század óta használja. A gyógynövény hatóanyagainak elemzésekor felfedezték, hogy nagyon sok vitamin található benne. A-, E-, B1-, B2-, B6-, B12- és C-vitamin mellett tartalmaz folsavat, mangánt, cinket és rezet is. Ennek köszönhetően kiválóan alkalmas immunerősítésre, az állóképesség és a fizikai aktivitás növelésére.

 

A ginsengnek két fajtája közismert, a kínai (Panax) és a szibériai Eleuthero) ginseng. A Panax ginseng főleg erősítő, frissítő hatású, míg az Eleuthero ginseng inkább kiegyensúlyoz.

Az Eleuthero-ginseng gyökerét (Eleutherococcus senticosus) a kínai gyógyászat már évezredek óta alkalmazza mint tonizáló és erősítő, nők és férfiak számára egyaránt szexuális energiát fokozó szert. .
Általában normalizáló funkciója van, az egész szervezetet erősíti tekintet nélkül a kórállapot irányára, tehát, ha kell, élénkít, de szükség esetén nyugtat és csillapít.

A kínai (Panax) ginsenget enyhébb idegrendszeri esetekre szokták javasolni, de amikor a szervezetben már egyértelműen jelen vannak a stressz hatásai, a szibériai (Eleuthero) ginzeng fogyasztása ajánlott. Egyes vélemények szerint az izmok működésére, azok energia-felhasználására is kedvező hatással van, ezért szed sok testépítő és hosszútávfutó ginseng gyökeret. Késlelteti a fáradtságérzetet, és az endorfin, a "boldogsághormon" termelését is fokozza.