Gyógynövények a Dió Gyógyfűszertárból

Ánizs
(Pimpinella anisum)

Ánizs
(Pimpinella anisum)

Népi neve

Közönséges ánizs, bécsi kömény.

Előfordulása

Az ánizs Egyiptomból és Syriából származó egynyári termesztett fűszernövény, melynek, termését fűszernek és likőrkészítésre használják, azonkívül pedig a gyógyászatban anisi fructus és anisum vulgare név alatt szerepel(t). Belőle állítják elő az ánizs olajat (anisi aetheroleum). A mediterrániumban fordul elő.

Gyűjtése

A magot gyűjtjük augusztus végén és szeptember elején, amikor a magok megérnek. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyv alapján az ánizs termése (Anisi fructus) és a termésolaja (Anisi aetheroleum) hivatalos drog.

Csalán

Gyógyhatásai

  • Légzőszervekre: Segíti a hurut felszakadozását, áthangolja a sűrű hurutot a légcsőben, hogy oldékonyabb legyen, és ezáltal könnyebben felszakadozzon.
  • Fokozza a hörgők csillószőrzetének kifelé mozgását és ezáltal a hurut gyors eltávolítását. Az illóolaj egy része a tüdőhólyagocskákon keresztül ürül ki, így antibakteriális és fertőtlenítő hatású.
  • Emésztésre: Erősíti a gyomrot, fokozza az étvágyat, oldja a szélgörcsöket és leállítja az erjesztő és rothasztó folyamatokat a vastagbélben. Ezáltal könnyíti a máj munkáját is.
  • Vese és húgyhólyaggyulladásnál: Az itt kiürülő illóolaj fertőtlenítő és baktériumölő hatású. Itt kombináljuk más gyógynövényekkel: apróbojtorján, kisvirágú füzike, fekete áfonya levél
  • Szoptató kismamáknak nagyon előnyös a fogyasztása. Egyrészt azért, mert tejszaporító hatással is rendelkezik, másrészt pedig mivel szélhajtó tulajdonsága az anyatejen keresztül is érvényül, így megszünteti a kisbabák hascsikarását.

Az Ánizs külső felhasználása

Az ánizsból készült öblögető kiválóan fertőtleníti a szájüreget, megfékezi a gyulladásokat, és segít elfedni a kellemetlen szájszagot. Mandulagyulladás esetén zsályával és mentával kevert ánizsöblögető használata javasolt.
Az ánizsmagolaj rovarcsípések esetén, segít a viszketés elmulasztásában és a bőr megnyugtatásában, továbbá előszeretettel alkalmazzák orrkenőcsökben is. Nyugtató hatása és kellemes illata miatt az ánizs magjából kinyert illóolajat párologtatóba is szívesen rakják.

Nem kívánatos hatások, ellenjavallatok: Nem ajánlott fogyasztásra anetolra allergiás személyeknek és terhesség esetén sem. Túlzott bevitele émelygést, tompultságot eredményez. Az illóolaj hosszan tartó használata a bőrön nem ajánlott, mert irritációt válthat ki. Az ánizsolaj nagy mennyiségben való fogyasztása pedig mérgező lehet.

Az Ánizs adagolása

Egy teáskanálnyi mennyiséget összetörünk és leforrázzuk. Hagyjuk állni 15-20 percig. Leszűrjük. Teakeverékek alkotórésze.

Üzletünkben tea és illóolaj formájában kapható.

Kövess minket Facebookon!

Üzletünk

Jókai Mór utca 1/A, Eger, Hungary

Telefonszám

+36 36 786 817

Nyitvatartásunk

Hétköznap:
9:00 - 18:00

Szombat:
09:00 - 13:00

Vasárnap: Zárva