Gyógynövények a Dió Gyógyfűszertárból

Barátcserje
(Vitex agnus-castus)

Barátcserje
(Vitex agnus-castus)

Népi neve

Szűzbariska, ürüfa, barátbors, ábrahámfa, szűzfa.

Előfordulása

A mediterrán régióból származik, több kontinensen is elterjedt.

Gyűjtése

A növény érett, aromás illatú, enyhén csípős ízű termése szolgáltatja. A termés hivatalos a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben.

Barátcserje

A Barátcserje Gyógyhatásai

  • Hagyományosan nőgyógyászati és szexuális panaszok kezelésére használták. Az ókorban a szerzetesek libidójának elfojtására használták, innen a neve. Szerencsére a nőkre nincs ilyen hatása.
  • Premenstruációs szindróma (PMS): A prolaktinszekréció csökkentése révén csökkenti a mellfeszülést és fájdalmat, pszichés tüneteket
  • Sárgatest elégtelenség: ami terméketlenséget és a menstruációs ciklus rendellenességeit okozta
  • Humán vizsgálatokban igazolták, hogy a hiperprolaktinaemia megszűnésével a ciklusok normalizálódtak, megszűnt az amenorrhoea és nőtt a teherbeesések száma.
  • A barátcserje a magas prolaktinszint esetén működik a legjobban, és általában nem alkalmas a PCOS kezelésére.

A Barátcserje felhasználása, adagolása

A szokásos adagot reggel, reggeli előtt kell először bevenni, mert az agyalapi mirigy ekkor reagál a legjobban a barátcserje prolaktinszint-csökkentő hatására.

Mivel a barátcserje az ovulációt elősegítő hatású, akkor működik a legjobban, ha a peteérés előtt szedjük, majd a menstruáció első napjáig folytatjuk. Ha nincs rendszeres menstruáció, akkor az alábbiakban leírtak szerint érdemes szedni:

Tartsunk szünetet minden hónapban!

Minden hónapban tartsunk ötnapos szünetet a gyógynövénnyel. Ha rendszeres a menstruáció, tartsunk öt nap szünetet a menstruáció első napjától. Ha nincs rendszeres menstruáció, adagoljuk a gyógyszert 25 napig, majd öt nap szünet, majd ismét 25 napig szedd. Ez a pulzáló adagolás megakadályozza a gyógynövény agyalapi mirigyre gyakorolt hatásának gyengülését.

A barátcserje a leghatékonyabb a használat első három-hat hónapja alatt. Ezt követően az agyalapi mirigyre gyakorolt hatása csökkenni kezd. A barátcserjét valószínűleg hat hónapnál hosszabb ideig is biztonságosan lehet szedni, de ennyi ideig nem lesz rá szükség. Ha a barátcserje a megfelelő kezelés , akkor az első három-négy hónapon belül hatni fog. Ezután abbahagyhatjuk, és továbbra is fennmarad majd az egészséges ovuláció és ciklus egészséges étrenddel, életmóddal és esetleg táplálékkiegészítőkkel. Egy-két hónap szünet után visszatérhetünk a gyógynövényhez, ha jobban éreztük magunkat tőle.

Mellékhatások, ellenjavallatok

Ritkán fordulnak elő mellékhatások. Ritkán allergia vagy intenzívebb menstruációs vérzés fordul elő. Tehesség és szoptatás, 18 éves kor alatt alatt nem ajánlott. 

Üzletünkben különböző teakészítmények, keverékek formájában vásárolható. Tartunk alkoholos kivonatot és száraz kivonatot is kapszulába zárva a levélből és a gyökérből is.

Kövess minket Facebookon!

Üzletünk

Jókai Mór utca 1/A, Eger, Hungary

Telefonszám

+36 36 786 817

Nyitvatartásunk

Hétköznap:
9:00 - 18:00

Szombat:
09:00 - 13:00

Vasárnap: Zárva