Gyógynövények a Dió Gyógyfűszertárból

Fehér Akác
(Robinia pseudoacacia)

Fehér Akác (Robinia pseudoacacia)

Népi neve

Akác, csipkefa, ragacsfa, istenpapucsa, koronafa, magyarfa, pampuska.

Előfordulása

Hazánkba Észak-Amerikából került. Eredetileg a homok megkötésére hozták be az országba . Meghonosodott és özönnövénnyé vált. 2014-ben az akácot és az akácmézet hungarikumnak nyilvánították.

Gyűjtése

Gyógynövényként a május-juniusi virágzásakor gyűjtjük a fürtvirágzatáról lefosztott kis virágait. Nagyon kényes, a teljesen kinyílt és hullott virágok értéktelenek. A szárról lefosztott virágot szellős padláson, kiterítve szárítjuk. Nem szabad megbarnulnia, mert veszít a hatásából.

Fehér akác

Gyógyhatásai

Teája jó köhögéscsillapító, hurutoldó. Tehetjük keverékbe kakukkfűvel, apróbojtorjánnal, bodzával, hársfával stb…

Gyomorsav túltermelésnél, gyomor- és nyombélfekély esetén kiváló savcsökkentő. Ez a hatás együtt jár az étvágycsökkentő hatásával. Enyhe hashajtó, vízhajtó tulajdonsággal is rendelkezik. Jó ízű, így akár teakeverékek ízjavítására is használhatjuk.

Adagolás, teakészítés

Mindig forrázatot készítünk a száraz drogból.

  • Vízhajtásra: reggel egy csésze
  • Székletlazításra: este egy csészével
  • Gyomorsavtúltermelésre: este étkezés után egy csésze., a panaszok megszűnte után emlékeztető csésze teák szükségesek időnként
  • Köhögésre: napi két csésze
  • Étvágycsökkentésre keverhetjük katángkóróval. Napi egy csészével 4 hétig ihatjuk, utána 4 hét szünetet kell tartani.

Ellenjavallat, mellékhatás:

Robinin glikozidja a vörösvértestek kicsapódását és a sejtosztódást befolyásolja, ezért tartós, hosszú ideig történő alkalmazása ellenjavallt, de egyszerre nagyobb mennyiség elfogyasztása nem okoz semmilyen problémát. Egyéb mellékhatása nem ismert. A virágok kivételével a teljes növény mérgező (virágszár, levél, kéreg), ezért a virágokat a fürtökről lefosztva kell felhasználni!

Terheseknek, szoptatós kismamáknak és gyerekeknek ellenjavallt.

Üzletünkben a teakészítmények, keverékek formájában kapható. Elérhető a száraz kivonatot tartalmazó kapszula formájában is.

Akácméz

Akácméz

Kiváló mézelő növény, s az akácméz az egyik legkedveltebb és legnagyobb mennyiségben fogyasztott mézfajta.

A méz általános hatásain túlmenően (kiváló szénhidrátforrás, segít kiegészíteni a szervezet vitamin és ásványianyag-szükségletét, vérképzésre és csontfejlődésre pozitív hatást gyakorol, immunerősítő, baktériumölő, a benne található enzimeknek köszönhetően élő táplálék) az akácvirág szárítmányhoz hasonlatosan remekül alkalmazható köhögéses állapotokban, valamint gyomorsavtúltengés esetén. Illata az akácvirágéhoz hasonló.

Az akácméz gyümölcscukor-tartalma igen magas, ezért őrzi meg 1-2 évig is folyékony állagát, azaz nem ikrásodik, s ezért olyan keresett a világpiacon. Lassabban szívódik fel, mint a szőlőcukrokban gazdagabb (könnyebben kristályosodó) mézek, de édesítőértéke is magasabb.

Kövess minket Facebookon!

Üzletünk

Jókai Mór utca 1/A, Eger, Hungary

Telefonszám

+36 36 786 817

Nyitvatartásunk

Hétköznap:
9:00 - 18:00

Szombat:
09:00 - 13:00

Vasárnap: Zárva